Історична довідка

Чорноморську  гімназію №1 м. Чорноморська створено у 1995 році згідно з законами України «Про Освіту», «Про загальну середню освіту», у відповідності з «Положенням про середній загальноосвітній заклад», «Положенням про порядок створення, реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів». Директором призначено вчителя російської мови та зарубіжної  літератури, вчителя-методиста Лідію Федорівну Антонову.

З квітня 2002 року по серпень 2006 року гімназію очолював Володимир Гаврилович Чегаринський.

Відповідно до рішення Іллічівської міської ради №611-V від 27.11.2009 року Українській  гімназії №1  змінили назву на Іллічівську гімназію №1 Іллічівської міської ради Одеської області. 

Відповідно до рішення Чорноморської міської ради №185 -VІІ від 27.01.2017 року Іллічівській  гімназії №1  змінили назву на Чорноморську гімназію №1 Чорноморської міської ради Одеської області. 

17.11.2021 № 01-11/2053 Чорноморську гімназію №1 перейменовано на Чорноморський ліцей Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області. 

Пріоритетні напрямки роботи закладу

Основою концептуальних положень роботи гімназії є орієнтація на творчу особистість учня.

Головна мета гімназії – створення комфортних умов для самовдосконалення, самореалізації та забезпечення якості освітньої діяльності кожного учасника навчально-виховного процесу.

Реалізації цих завдань відповідає структура гімназії, її навчальний план та програми:

1(5) – 3(7) клас – всебічний загальний розвиток учнів, корекція їх знань, адаптація до умов навчання в гімназії.

У 4-х та 5-х класах реалізується м’яка профілізація з метою подальшого введення профільного навчання з мов та математики.

6(10) – 7(11) клас – поглиблене вивчення української мови, англійської мови, математики та біології.

В гімназії створені умови для задоволення пізнавальних інтересів та нахилів учнів через читання постійно діючих факультативів: краєзнавство, сучасна українська література, важкі випадки української граматики, відомі постаті України, психологія.

Мовна стратегія гімназії будується з урахуванням різномовної специфіки регіону та побажань батьків. Особлива увага приділяється вивченню учнями української мови як державної, а також вивченню англійської, німецької мов, латини в класах філологічного напрямку.

Співпрацює гімназія з Баварським домом в м. Одесі. Учні гімназії навчаються на курсах по підготовці на шпрах-диплом при Мюнхенському університеті і по обміну студентами готуються до навчання в Германії. В гімназії працював волонтер Корпусу Миру Кейден Мейфілд, який на уроках та в позаурочний час для учнів гімназії проводив засідання клубу англійської розмовної мови „Контакт”. Кожного року учні 4-6 класів беруть участь в україно-американському конкурсі „Обмін майбутніх лідерів» (TOFL) і виборюють право на навчання протягом року в США. За 20 років існування гімназії близько 15 учнів навчалися в різних штатах Америки. Гімназія також співпрацює з «Корпусом Миру», «Конгресом захисту української мови», Всеукраїнським об’єднанням «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, з 2014 року бере участь в україно-швейцарському проекті «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» та міському проекті «Демократія: від теорії до практики», україно-австрійському освітньому проекті «Запровадження освітніх стандартів у навчальний процес» та отримала сертифікат про співпрацю з КультурКонтракт Австрія.Гімназія.

Учні 5(9)-10(6 ) класів гімназії беруть участь у Міжнародному освітньому проекті культурного обміну учнів старших класів, що організований Центром міжнародного віртуального навчання разом з Організацією Об’єднаних Націй, ЮНЕСКО, міжнародними неурядовими організаціями та бізнес-групами.

Велика увага приділяється технологіям педагогічної праці. Адміністрація гімназії ініціювала процес активного впровадження інформаційних та  проектних технологій в життя навчального закладу. Усі кабінети, бібліотека, актова зала забезпечені комплектами мультимедійної техніки, всі кабінеті підключені до мережі Інтернет.

В гімназії створено науково-дослідницьке товариство „Магія”. В рамках роботи „Магії” проводяться засідання секцій, індивідуальні консультації, двічі на рік – захисти робіт.  На базі гімназії проводяться науково-практичні конференції спільно з навчальними закладами м.Чорноморська та м.Одеси; творча дружба пов’язує учнів гімназії з Одеським державним економічним університетом, Одеським національним морським університетом, Одеським державним екологічним університетом, Одеським національним університетом ім. І.І. Мечникова.

З першого дня існування у гімназії функціонує гімназійний парламент та рада гімназистів.

У гімназії працюють:  хорова студія, художня студія, легкоатлетична секція, театральна студія, студії  народної творчості, танцювальна студія, баскетбольна секція та  футбольний клуб, гурток «Орігамі», загін барабанщиць.

Навчальний заклад має розвинену матеріально-технічну базу: 14 навчальних кабінетів, кабінет соціального педагога та психолога, медичний кабінет. Кабінети фізики, хімії та інформатики  обладнані відповідно типовим перелікам та вимогам програм. В  гімназії  є бібліотека та читальний зал. Бібліотечний фонд нараховує: художньої літератури – 9324 примірників, фонд підручників – 14276 екземплярів,  навчально-методичної літератури – 1850 примірників, довідникової – 974 примірника.

10 кабінетів Чорноморської гімназії  паспортизовано. Кабінетам хімії, зарубіжної літератури та українознавства присвоєно звання «Кращий кабінет міста». Наявність доступу до мережі Інтернет  мають всі кабінети. На даний час в гімназії кожен кабінет обладнано  проекторами, екранами, комп`ютерами чи ноутбуками та у 9 кабінетах встановлено інтерактивні дошки. Заклад є лідером у місті за рівнем технічного оснащення комп’ютерами, мультимедійними системами, Internet-забезпеченням та впровадженням ІКТ у навчально-виховний процес.

У гімназії працює 28 педагогічних працівників, із них всі мають вищу освіту, також 9 –  нагороджені нагрудним знаком «Відмінник освіти», 2 – нагрудним знаком “Василь Сухомлинський”, 18 – учителів-методистів, 3 – старших учителів.

Гімназисти традиційно демонструють високі досягнення на олімпіадах, конкурсах. Багато років поспіль гімназія є першою серед шкіл міста за кількістю переможців та призерів міських, обласних та Всеукраїнських олімпіад, конференцій МАН, інтелектуальних конкурсів та змагань.

Стали переможцями у Всеукраїнських олімпіадах з російської мови та літератури Диса Юля, Короткова Тетяна, Давидюк Анастасія, Єрьоменко Денис; з української мови – Вахтіна Галина, Терещук Ольга, Ніколаєва Дарина, Мельничук Карина, Колумба Олена , Лозка Анна та Албул Олександра; Симонова Ганна з історії, Парфентьєв Ерік з німецької мови.

Лауреатами стипендії Президента України  стали Ніколаєва Дарина, Терещук Оля, Короткова Тетяна, Павлушенко Валентина, Радченко Христина, Давидюк Анастасія, Албул Олександра. Лауреат Шевченківської стипендії Вахтіна Галина. Стипендія Кабінету Міністрів України – Дмитренко Ганна.  Стипендію губернатора Одеської області та за високі досягнення у вивченні наук  отримують Крупський Андрій,  Ніколаєва Дарина, Павлушенко Валентина, Вахтіна Галина, Проскуріна Анастасія, Комолова Катерина, Мельничук Карина, Буга Яна, Білогрудов Даніїл, Шпір Марія, Пономарьов Володимир, Гончаренко Дмитро.

У гімназії відбулося 19 випусків: 2000 рік –2 медалісти; 2001 рік – 4 медалісти; 2002 рік – 4 медалісти; 2004 р. – 8 медалістів; 2005р. – 5 медалістів; 2006р. – 4 медаліста; 2007р. – 7 медалістів; 2008р. – 6 медалістів; 2009 – 2 медаліста ; 2010 – 3 медаліста; 2011 – 8 медалістів; 2012 – 5 медалістів; 2013 – 8 медалістів, 2014 – 16 медалістів, 2015 – 12 медалістів, 2016 – 7 медалістів, 2017 – 12 медалістів, 2018 – 8 медалістів, 2019  – 13 медалістів.

Гімназія включена до Національної мережі Шкіл сприяння здоров`ю.

Педагогічний колектив гімназії№1  став лауреатом конкурсів:

„100 кращих шкіл України” у номінації „Школа соціального партнерства;

«100 кращих директорів шкіл України»;

«Сучасна модель навчального закладу – Школа сприяння здоров`ю», як Школа духовності, сприяння здоров`ю та соціального партнерства»

За вагомий внесок у розбудову України та особистий внесок у розвиток культурного життя колектив Чорноморської гімназії нагороджено ювілейною медаллю „10 років Незалежності України”.

За вагомий  внесок у розбудову у модернізацію Національної  системи освіти та високі результати випускників на ЗНО з української мови у 2015 році педагогічний колектив отримав подяку  Міністерства освіти і науки України та став першим за результатами ЗНО в Одеській області та другим у 2018 році. ”

За результатами ЗНО 2019 року гімназія  у рейтингу ТОП – 200 шкіл України  на 132 місці, а в Одеській області – на І місці. Віват, Гімназіє!